Waarom is variëren in voeding zo belangrijk?                                                                                  

Wij mensen zijn gewoontedieren. Wij doen graag dingen op dezelfde manier op hetzelfde tijdstip. Dat is makkelijk en hoef je niet over na te denken. Dit geldt voor veel mensen ook in hun voedingspatroon. Wanneer je stil staat bij wat je eet kom je er waarschijnlijk al snel achter dat je heel vaak dezelfde producten en gerechten eet. Het voordeel is dat je het waarschijnlijk lekker vindt, maar het is ook makkelijk en bekend. Een nadeel is dat je snel tekort krijgt aan productgroepen en voedingsstoffen.

Het tegenovergestelde zal ook waar zijn, namelijk dat je te veel van hetzelfde eet en er dus teveel van binnenkrijgt.

Kijk eens naar je eigen eetpatroon of schrijf het eens een paar dagen op. Je zal zien dat er heel vaak hetzelfde opstaat. Ik kom het ook heel vaak tegen in eetdagboekjes, ’s morgens yoghurt of brood, tussen de middag brood en ’s avonds aardappels vlees en groenten of pasta. Vaak hetzelfde fruit als tussendoortje.

En dat is jammer want er is zoveel meer. Dit kost soms iets meer moeite en voorbereiding, maar als je de juiste ingrediënten in huis haalt valt dat heel erg mee.

Begin de dag eens met heerlijke pannenkoekjes of een smoothie, maak voor de lunch eens een maaltijdsoep of salade, en eet een heerlijke visschotel als diner. Je hoeft er echt geen keukenprinses voor te zijn, het kost je alleen soms iets meer tijd. Daar tegenover staat dat je veel meer groente, vitamines en mineralen binnen krijgt waar je lijf en je darmen heel blij mee zijn.

In mijn weekmenu’s varieer ik altijd veel, zodat alle voedingsmiddelen aan bod komen, het is goed te doen, lekker en alles is gewoon verkrijgbaar in de supermarkt.