Recepten



plaattaart met groente en feta
Plaattaart met groente en feta
Recept voor 2 tot 3 personen
Tijd: circa 30 – 40 min.
Benodigdheden:
1 courgette
1 aubergine
6 plakjes volkoren bladerdeeg
1 gele paprika
1 rode paprika
cherry tomaatjes
4 tl groene pesto
snufje peper
1 theelepel tijm
Begin met het voorverwarmen van de oven op 220 graden. Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ze ontdooien. Dan snijd je de paprika in reepjes en de courgette en aubergine in (halve) plakjes.
Bak de groenten ongeveer 5 minuutjes op middelhoog vuur. Ondertussen druk je de plakjes bladerdeeg tegen elkaar aan zodat er één groot deeg oppervlak ontstaat, vouw eventueel de randen om. Prik wat gaatjes in het deeg en smeer het deeg daarna in met een laagje pesto. Verdeel vervolgens de groenten over het deeg
Als de oven warm is kan de plaattaart met groenten de oven in voor ongeveer 20 minuten. Is het deeg na 20 min mooi krokant? Dan kun je hem uit de oven halen. Nog wat feta en kruiden erover en aan tafel!
Aubergine lasagna
Aubergine lasagna ( ovenschotel ) Bereiding 30 min + 20 min in oven
Ingrediënten 4 personen
3 aubergine
Zout olijfolie
2-3 teentjes knoflook
2 blikken gepelde tomaten (a 400 gr)
2 handen verse basilicum
50 gr versgeraspte parmezaansekaas
2 bollen mozzerella in stukjes gescheurd
snijd de aubergines in de lengte in plakken van ongeveer 1 cm dik. Bestrooi met zout en laat even staan. Verwarm de olijfolie in de pan en fruit de knoflook, voeg de tomaten toe en daarna de basilicumblaadjes. Laat dit op laag vuur koken totdat de saus is ingedikt en breng op smaak met zout en peper.
Was het zout van de aubergines en dep droog met keukenpapier. Besprenkel de bodem van een ( of meer ) koekenpannen met olijfolie en bal de aubergines op hoog vuur aan beide kanten bruin.
Verwarm de oven op 190 graden. Vul de bodem van een ovenschaal meteen laagje tomatensaus. Leg de aubergines daarover en bestrooi met de 2 soorten kaas, daarna de volgende laag, eindig met de kaas. Bak de schotel in ongeveer 20 minuten gaar.
Kruidige linzensoep
Kruidige linzensoep
Ingrediënten voor 6 porties:
2 grote uien
140 gram rode linzen
400 gram tomatenblokjes (uit een pot of blik)
400 ml kokosmelk uit blik
200 gram wortel
3 teentjes knoflook
1 tl kurkumapoeder
1 el komijnpoeder
1 tl kaneel
900 ml groentebouillon
Olijfolie
Zeezout
Peper
Spoel de rode linzen af met water.
Snipper de uien, snijd de wortelen in kleine blokjes en pers de knoflook. Verwarm één eetlepel olie in een grote pan en bak de ui, wortel en knoflook glazig. Breng op smaak met een snufje zout.
Bak het kurkumapoeder, komijnpoeder en kaneel één minuut mee.
Voeg de tomatenblokjes (incl. sap) hieraan toe. Ook het blik kokosmelk, de groentebouillon en de rode linzen mogen in de pan. Breng op smaak met wat zout en peper.
Roer de soep goed door en laat het met de deksel op de pan op een laag vuur koken.
Als de soep op laag vuur kookt, mag de deksel eraf. Draai het vuur iets hoger om de linzen zacht te laten koken. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
Heerlijk suddervlees
Surinaams suddervlees
Ingrediënten:
2 kilo runderlappen in stukjes gesneden
¾ kopje ketjap manis
¾ kopje water
2 teentje knoflook geperst
1 grote ui in stukjes
1 blikje kokosmelk
1 mespunt trassi
1 a 2 theelepels sambal
1 rode peper in stukjes zonder zaadlijsten
1 rode paprika in stukjes
1 stengel sereh
1 kippenbouillontablet
Doe alles bij elkaar in een pan en laat dit minimaal 2 uur staan, ik laat het een hele nacht staan. Zet het pan op het vuur breng aan de kook en laat het een paar uur op laag vuur sudderen.
Eet het bijvoorbeeld met zilvervliesrijst, en bonen
Banaan-ei pannenkoekjes
Banaan-ei pannenkoekjes
Ingrediënten, 1 persoon (voor 3 kleine pannenkoekjes):
1 banaan,
1 ei,
snufje kaneel
Prak de banaan fijn en meng met het ei tot een beslag. Meng met wat kaneel. Verwarm een koekenpan op laag vuur, smelt wat boter of kokosolie in de pan en schep het beslag in de pan. Bak een paar minuten en draai ze heel voorzichtig om. Bak de andere kant ook een paar minuutjes en serveer de pannenkoekjes warm met wat amandelschaafsel, kokosrasp of vers fruit naar smaak!
Ei in avocado
Ei in avocado
Ingrediënten 1 persoon
1 grote avocado
2 eieren
4 cherrytomaatjes peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden
Snijd de avocado en de lengte doormidden en verwijder de pit. Leg beide helften in een ovenschaaltje. Hol eventueel met een lepel de avocado iets verder uit.
Breek in elke helft een ei. Snijd de cherrytomaatjes doormidden en verdeel ze over de avocadohelften. Breng op smaak met zout en peper. Zet het ovenschaaltje in de oven en bak in circa 15 minuten gaar.
Sperziebonensalade
Sperziebonensalade
Ingrediënten voor een schaal vol
1 kilo sperziebonen, gewassen en doormidden gebroken
50 gr geraspte pecorino kaas
100 gr zongedroogde tomaatjes klein gesneden
1 ui, gesnipperd
Scheut olijfolie
2 tenen knoflook, geperst
Zwarte peper
Balsamicoazijn naar smaak
Evt 1 rode paprika in kleine stukjes
Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan. Kook de sperziebonen beetgaar, spoel ze daarna koud af. Meng de rest van de ingrediënten door de sperziebonen.
Gevulde omelet
Gevulde omelet
Ingrediënten 1 persoon
3 grote eieren
10 gehalveerde tomaatjes
handje preiringen
handje basilicum
½ avocado
½ teentje geperste knoflook
Snufje (Himalaya)zout
Kluts in een grote kom de eieren, samen met de prei, knoflook en tomaatjes. Verhit een klontje roomboter of ghee in een koekenpan en giet het mengsel hierin. Laat dit een paar minuten op middelhoog vuur met een deksel erop staan. Als de bovenkant droog is draai je de omelet om en bak je de andere kant gaar. Leg de omelet op een bord en bestrooi hem met basilicum en stukjes avocado en eventueel een snufje Himalayazout.
Appel/bleuberrycrumble
Appel/bleuberrycrumble
Je hebt nodig:
1 appel
50 gram blauwe bessen
2 eetlepels kokosolie
2 eetlepels maple syrup of honing
4 eetlepels havervlokken
1 eetlepel kokosrasp
1 eetlepel zonnebloempitten
1 eetlepel pompoenpitten
Snij de appel in kleine stukjes met de schil er nog aan. Doe de stukjes in een ovenschaaltje, samen met de blauwe bessen. Smelt de kokosolie en doe dit samen met de overige ingrediënten in een apart schaaltje. Roer even goed door en schep het mengsel daarna over het fruit Bak de crumble 30 minuten in de oven op 175 graden.
Pittige paprika tomatensoep
Pittige paprika-tomatensoep
Ingrediënten voor 2 personen
2 rode paprika’s
1 courgette
1 ui
2 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook
1 gedroogd chilipepertje
1 blik gepelde tomaten
1 bouillonblokje
Maak de paprika’s en courgette schoon en snijd ze in stukjes. Pel en snipper de ui. Verhit de olie in een soeppan of braadpan en fruit de groenten ca. 5 minuten. Pers de knoflook erboven uit en verkruimel het pepertje erboven. Voeg 500 ml water, het blik tomaten en het bouillonblokje toe en breng de soep aan de kook. Laat de soep ca. 10 minuten doorkoken en pureer met een staafmixer.
Ei wrap met tonijn
Ei wrap met tonijn
Ingrediënten 1 persoon
2 eieren
Peper en zout naar smaak
Olijfolie of kokosolie
Wat heb je nodig voor de topping
Tonijn, blikje van 60 gram
2 theelepels ui, gesnipperd
2 zongedroogde tomaatjes, fijn gesneden
1 theelepel volle mayonaise
een klein handje pijnboompitten
5 plakjes komkommer
15 gram rucola sla
Hoe maak je de wrap?
Kluts de eieren in een beker en voeg naar smaak peper en zout toe. Het is ook lekker om wat andere kruiden zoals bieslook toe te voegen.
Doe wat olie in een koekenpan en zet de pan op laag vuur. Doe de geklutste eieren in de koekenpan en zorg dat de hele bodem bedekt is. Bak de ei-wrap aan 1 kant. De wrap is klaar als hij nog een beetje nattig is aan de bovenkant. Leg de wrap op een bord en laat hem nog even na garen.
Hoe maak je de topping?
Meng de tonijn, de ui, de zongedroogde tomaat en de mayonaise.
Besmeer de wrap met de tonijnsalade. Leg de rucola er boven op. Snijd de komkommer in kleine stukjes. Leg de komkommer over de rucola heen en strooi als laatste de pijnboompitten erover heen.
Bloemkool risotto
Bloemkool risotto
Ingrediënten 2 personen:
1 flinke scheut milde olijfolie
100 gram ontbijtspek, in kleine reepjes
250 gram kastanjechampignons, in kwarten (of plakjes)
2 tl Italiaanse kruiden
zout en zwarte peper naar smaak
1 el roomboter
1 kleine zoete ui, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, geperst of gehakt
1 klein wijnglas droge witte wijn (of water)
1/4 blokje kippenbouillon, verkruimeld
250 gram bloemkoolrijst
200 ml slagroom
1 eidooier
50 gram Grana Padano, geraspt
Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak op een laag vuur de spekreepjes glazig, voeg de champignons en Italiaanse kruiden toe, bak circa 3 minuten en de schep champignons en spekreepjes op een bord, het vet blijft in de pan
Voeg de roomboter toe aan de pan (bij het achtergebleven vet) en bak de ui en knoflook op een laag vuur glazig, voeg de wijn, de helft van de slagroom toe, verkruimel het bouillonblokje erover, breng aan de kook en roer goed
Zet het vuur laag en voeg de bloemkoolrijst toe, laat minstens 15 minuten sudderen, roer regelmatig en voeg steeds een klein scheutje extra slagroom toe als de risotto droger wordt
Als de bloemkoolrijst boterzacht en romig is de gebakken champignons en spekreepjes toevoegen en doorroeren
Draai het vuur uit en voeg al roerend eerst de kaas en daarna de eidooier erdoor, blijf roeren tot de saus gebonden is, breng op smaak met zwarte peper en serveer meteen
Rode bietensalade
Rode bietensalade
Ingrediënten voor 2 personen
3 rode gare bieten
75 gr veldsla
Handje walnoten
Fetakaas
Balsamicodressing
honing en mosterd
Snijd de bieten in partjes. Schik de sla op een bord. Grill de bietjes even kort en zet ze even in de oven tot ze lauwwarm worden. Verdeel ze over de salade, hak de walnoten grof en verdeel deze samen met de feta over de salade. Strooi er wat zout en peper over, en de balsamicodressing gemengd met beetje honing en mosterd