Orthomoleculaire therapie

Orthomoleculaire therapie richt zich op de bouwstoffen van het lichaam, op het versterken en herstellen van lichaamsfuncties, zoals ze behoren te werken. Als je lichaam niet meer in staat is zelf ‘normaal’ te functioneren doordat cellen hun rol niet meer voldoende invullen, is het belangrijk dit te corrigeren met de stoffen die het lichaam daarvoor nodig heeft.

Deze correctie kan op verschillende manieren plaatsvinden. De orthomoleculaire therapie probeert dit vooral met voeding, voedingssupplementen, natuurlijke stoffen en persoonlijke begeleiding te doen.

Orthomoleculaire geneeskunde is bruikbaar bij chronische aandoeningen als:

– vermoeidheid
– maag-, darmklachten
– gewrichtsklachten
– allergie en intolerantie
– migraine
– depressieve klachten
– concentratie- en slaapproblemen
– diabetes 2, overgewicht
– verminderde weerstand (chronische infecties als Candida, Pfeiffer)

Voeding
Voeding is een grote pijler binnen de orthomoleculaire therapie. In onze voeding zit vaak niet meer wat we nodig hebben. Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is niet hetzelfde als optimale dagelijkse hoeveelheid. Dat heeft te maken met onze keuzes, de bereidingswijze, en met de producten zelf die gewoon niet meer de essentiële nutriënten bevatten. Gevolg hiervan is een te kort aan bouwstoffen en het ontwikkelen van allerlei klachten. Daarom is gezond eten een belangrijk aandachtspunt.

Voedingsbestanddelen
Als de gezondheid van ons lichaam achteruit gaat door een bepaalde ziekte, is het belangrijk op te sporen welke biochemische processen hierbij betrokken zijn. Met onze huidige kennis van wetenschappelijk onderzoek kunnen we uitzoeken of er voedingsstoffen zijn die zinvol zijn bij het beïnvloeden van bepaalde ziekten. Vaak kunnen we met deze kennis specifieke voedingsbestanddelen inzetten die tot verbetering of herstel kunnen leiden, indien nodig aangevuld met de juiste voedingssupplementen.

Elk mens is anders dus elk behandelplan ook!