Lifestyle

Steeds meer wordt duidelijk dat een gezonde lifestyle veel gezondheidsklachten kan voorkomen en verbeteren. Door een goede lifestyle wordt je ouder zonder jarenlange gezondheidsklachten.

Als je aan een gezonde leefstijl denkt, denk je misschien als eerste aan gezond eten. Logisch, want wat je eet bepaalt voor een groot deel hoe gezond je je voelt en of je bepaalde lichamelijke klachten wel of niet ontwikkelt. Gezonde voeding is dus heel belangrijk als je gezond wilt leven. Maar met alleen gezond eten kom je er niet. Hoe gezond je bent, hangt van nog een aantal factoren af.

Wat is gezondheid?

Wat is dat nu precies? Ben je gezond als je niet ziek bent? Of ben je gezond als je genoeg energie hebt? Een veelgebruikte definitie van gezondheid is die van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): ‘gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijk gebreken.’

Dat betekent dus ook dat als je alleen gezonde voeding eet, je niet per se een gezonde leefstijl hebt. Gezonde voeding is absoluut van groot belang voor je lichamelijk welbevinden, maar volgens bovenstaande ben je er dan nog niet.

Beweging

Ook beweging hoort hierbij. Het is namelijk bewezen dat als je regelmatig actief bent, je minder kans hebt op lichamelijke aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en botontkalking. Bovendien houd je door regelmatig te bewegen een gezond lichaamsgewicht. Maar dat is niet het enige. Van bewegen krijg je namelijk ook meer energie, verminder je gevoelens van angst en spanning, slaap je beter, ga je er beter uitzien en word je productiever. Bewegen heeft dus ook een grote invloed op je mentale gesteldheid! Daarnaast kun je dankzij bewegen nieuwe mensen leren kennen (bijvoorbeeld als je bij een sportclub gaat) of samen met anderen activiteiten ondernemen (samen wandelen, samen fietsen enzovoorts). Bewegen draagt daarmee ook bij aan je maatschappelijk welzijn. Onmisbaar voor een gezonde leefstijl.

Rust en regelmaat

Voldoende slaap is ook erg belangrijk. Tijdens de slaap worden onder andere het weefsel en spierweefsel in je lichaam gerepareerd en je zenuwstelsel en immuunsysteem onderhouden. Bovendien verwerk je de indrukken van die dag en sla je de kennis op die je hebt opgedaan. Voldoende slaap is dus essentieel als je je goed wilt voelen (en als je dingen wilt onthouden!). Wat voldoende slaap is? Dat verschilt per persoon. Over het algemeen hebben volwassenen genoeg aan zeven tot acht uur slaap per nacht. Nu is voldoende rust ’s nachts echter niet het enige. Rust overdag is minstens zo belangrijk. Door tijdens je werk regelmatig een pauze te nemen en ook thuis af en toe niets te doen, kan je lichaam weer even herstellen en voorkom je stressklachten. Bovendien zal je dan weer beter slapen; dubbel voordeel dus!

Sociale contacten

Sociale contacten doen ook wonderen voor je welzijn. Mensen met meer vrienden blijken namelijk gezonder te zijn dan mensen met weinig vrienden. Nu hoeven sociale contacten niet altijd vriendschappen te zijn; ook prettig contact met andere mensen heeft al effect. Wat daarbij belangrijk is: probeer jezelf te accepteren zoals je bent en wees gewoon jezelf. Dat versterkt je sociale contacten.

Emoties

Dan is er nog een belangrijke factor die bepaalt hoe gezond je je voelt: de manier waarop je met je emoties omgaat. De meest gezonde manier is om je emoties toe te laten en ze gewoonweg te ervaren. Onderdruk je namelijk je emoties, dan vlucht je in je denken. Hierdoor raakt je lichaam op den duur uit balans en versterk je de stroom van negatieve gedachten. Dat kan lichamelijke klachten tot gevolg hebben, maar ook een ongelukkig gevoel of zelfs een depressie. Niet bepaald fijn en ook niet bevorderlijk voor je sociale contacten  ̶  en dus allesbehalve gezond.

Als je een gezonde(re) leefstijl wilt ontwikkelen, zal je meer moeten doen dan alleen gezond eten. Probeer er bewust aan te werken en zorg ervoor dat al deze factoren gewoontes voor je worden. Je zult merken dat je je vanzelf een stuk vitaler en gezonder gaat voelen!

De Wereld Gezondheidsorganisatie geeft aan dat ruim 75% van alle welvaartziekten worden veroorzaakt door onze leefstijl. Dit betekent dat we zelf voor 75% invloed hebben op het voorkomen van welvaartziekten en het behoud van onze gezondheid!

Ik kijk in mijn adviezen naar het hele plaatje, voeding is mijn pijler, maar ik kan je ook informatie geven over bewegen en ontspanning.