Hormonen

Het wordt steeds duidelijker dat hormonen een belangrijke rol spelen bij hoe je je voelt.

 

Wat zijn hormonen nu precies?

Hormonen zijn “boodschapperstoffen”. Een kenmerk van hormonen is dat een hormoon zijn werking op een andere plaats uitoefent als waar het geproduceerd is.

Hormonen worden via het bloed vervoert naar die plaats. Het orgaan of weefsel moet wel een specifieke receptor voor dat hormoon hebben. Dan pas worden er processen in gang gezet.

Het is eigenlijk een orkest dat samenspeelt, als er een niet goed speelt, werkt het niet.

Hormonen zijn onder andere betrokken bij de voortplanting, de stofwisseling, de groei en ontwikkeling, de spijsvertering, water en zout huishouding, opslag en gebruik van reserve voedsel, gedrag gevoel en emotie

Normaal gesproken werkt dit systeem gewoon goed. Maar er zijn heel veel factoren waardoor ze toch uit balans kunnen raken en je gezondheidsklachten krijgt als:

* overgewicht, afvallen wil maar niet lukken

* migraine/hoofdpijn

* diabetes 2

* slaapproblemen/stress

* darmklachten/opgezette buik

* overgangsklachten/menopauze

* menstruatieklachten/PMS/PCOS

* schimmelinfecties

* burn-out

* altijd vermoeid/geen energie

* candida

* eczeem/huidklachten

* gewrichtsklachten/reuma

* voedselintoleranties

Grote kans dat uw hormonen dan uit balans zijn

Als trainer hormoonfactor ben ik gespecialiseerd in het herstellen van de hormoonbalans. Ik begeleid u met aanpassingen op het gebied van voeding en lifestyle.

Heel veel klachten verminderen of verdwijnen zelfs door het volgen van het hormoonfactorprogramma.

Als trainer hormoonfactor kijk ik naar het hele plaatje. Door middel van een uitgebreide vragenlijst kijk ik waar u uit balans bent en help ik u weer in balans te brengen.

Het Hormoonfactorprogramma is gericht op het in balans brengen van je hormonen. Vaak wordt er meteen gedacht aan overgangsklachten, maar hormonen sturen veel meer processen in ons lichaam aan. Het hormoon cortisol komt vrij wanneer we stress ervaren, insuline zorgt voor een stabiele bloedsuiker en de schildklier regelt met hormonen de stofwisseling.  Zo zijn er nog veel meer hormonen in ons lichaam die allemaal hun eigen werking hebben. Wanneer er een disbalans is in de hormonale processen kan dit leiden tot allerlei klachten en kwaaltjes.  Denk dan aan overgewicht, burn-out, diabetes type 2, auto-immuunziekten , schildklierproblemen, huidproblemen, migraine, ontstekingen.

Ralph Moorman begeleidt al vele jaren mensen met zijn programma. Uiteindelijk heeft hij zijn programma weten te vertalen naar een studie op HBO-niveau, Trainer Hormoonfactor die ik gevolgd heb.

Met deze kennis kan ik richting mijn cliënten adviezen geven met behulp van de drie pijlers : voeding, stressreductie en beweging.  Door bepaalde diëten en een verkeerde vorm van training kan er een disbalans in hormonen ontstaan, welke kan zorgen voor gewichtstoename.  Stress ten gevolge van verkeerde voeding, slaapgebrek, piekeren, een drukke baan heeft veel invloed op je hormonen. Al deze factoren kunnen een hormonale disbalans veroorzaken die tot allerlei klachten kunnen leiden.  Vaak worden deze klachten te snel onderdrukt met medicatie terwijl we met voeding en een aangepaste levensstijl vaak veel kunnen bereiken en veel klachten kunnen verhelpen.

Het is dus erg belangrijk om je hormonen in balans te houden. Ervaar je klachten en ben je benieuwd of ik je daarbij zou kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met me op.