Afvallen is simpel…….of toch niet?

Als je af wilt vallen eet je gewoon wat minder, beweegt wat meer en de kilo’s verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zo simpel is het.

Als het zo simpel was zouden er niet zoveel mensen aan de lijn doen. Wie heeft nu niet het Sonja Bakker dieet gevolgd of zichzelf een paar maanden uitgehongerd om de kilo’s kwijt te raken. Helaas blijven ze er meestal niet vanaf, ze komen vaak weer terug, met rente.

Ga op zoek naar de oorzaak van je overgewicht is dit omdat je niet met je vingers uit de koektrommel kon blijven of is er een proces in je lichaam gaande wat vraagt om meer voedsel. Waarom vraagt je lichaam om (verkeerd) voedsel? Waarom heeft je lichaam geen zin in beweging? En waarom wil je lichaam eerst liters koffie om de dag door te komen?

Wat hebben voeding, stress en overgewicht met elkaar gemeen?

Heel veel. Misschien heb je een vitamine of mineralen tekort of werken je darmen niet zoals het moet door een teveel aan antibiotica of eet je voedingsmiddelen waar je darmen helemaal niet zo goed tegen kunnen (zonder dat je dit wist) En van teveel stress wordt je lichaam ook niet echt blij.

Wat de reden ook is, zolang je de oorzaak niet oplost heeft streng lijnen geen zin. Je lichaam moet gezond zijn om goed te kunnen afvallen.

In veel gevallen komt dit door een hormonale disbalans. Door te kijken wat er uit balans is en je lichaam te voorzien van een goed voeding en leefpatroon wat bij je past om deze weer in balans te brengen. En dat is voor elk lichaam anders.

Het zal niet meevallen om de juiste hulp te vinden bij deze problematiek. Je huisarts zal je bloed laten testen, wat waarschijnlijk allemaal wel binnen (hun) norm valt, misschien stuur hij je door naar een diëtist die met je aan de gang met het tellen van calorieën. Maar je lichaam heeft geen behoefte aan calorieën maar aan de juiste voedingsmiddelen.

Gelukkig zijn er in dit land deskundigen opgeleid in hormonen en voeding. Dit zijn de Trainer Hormoonfactors, en daar ben ik er een van. Wij begrijpen hormoonsystemen en kijken vanuit het hormonaal systeem naar klachten. Wij proberen de klachten bij de wortel aan te pakken en niet bij de symptomen.

Dit artikel is geschreven door mijn collega Trainer Hormoonfactor Wilma Huisman